Clos Figueras

Janåke träffade den unge Christopher Cannan redan 1971 då han tillbringade några veckor med att plocka druvor på Chateau Kirwan i Bordeaux samt att lära mig lite om vinhandel på plats, utsänd av Systembolaget. Christopher var då exportassistent åt en Yves Forreault på grossisten Louis Eschenauer. Sedan dess har de hållit kontakten, Christopher är Janåkes äldsta vinvän i hela världen idag, han ville att de skulle bilda ett bolag tillsammans i Bordeaux ,men så blev det inte.

År 1997 köpte Christopher tillsammans med sin hustru Charlotte Clos Figueras som då bestod av 10 hektar delvis övergivna vin terrasser strax utanför den hänförande lilla staden Gratallops. Här fanns mindre lotter av mycket gamla stockar av Grenache och Carignan. Han lyckades samla samman åtta mindre vinlotter till en sammanhållen enhet. År 2000 köpte Christopher ytterligare 8 hektar vinfält och där fanns 60 år gamla stockar av både Grenache och Carignan. Redan år 2001 gav Robert Parker detta nya vin 96 poäng. Tala om debut.

Nu har han även planterat Cabernet Sauvignon, Mourvedre, Touriga Nacional, Syrah, Viognier, Grenache Blanc och Chenin Blanc.

År 1978 startade Christopher ett handelsbolag Europvin Christopher Cannan som specialiserade sig på att hitta nya ”Raising stars” i Frankrike men sedermera även i Italien, Spanien och Portugal.

År 1983 upptäckte han det slumrande Priorat distriktet väster om Tarragona och han kom att exportera det enda kända vinet därifrån Scala Dei som var ett gammalt nerlagt kloster.

I Priorat har det odlats vin sedan Romartiden och fälten ligger på mellan 400 – 700 meter över havet. Många av de gamla terrasserna anlades faktiskt redan av romarna, här har man odlat vin i 2000 år minst. Tarragona var romarnas huvudstad i Spabnien och de kallade den Tarraco. Tarrgona är full av Romerska minnesmärken , amfietatrar, katakomber och tremalbad.

Namnet Priorat kommer av att Chartreuse kostrest Prior på Scala Dei styrde de angränsande sju byarna i det så kallade Prioratet. De tjänade pengar på vin, olivträd, mandel och hasselnötter.

År 1835 exproprierades klostret som man lät förfalla och marken delades ut till småbönder som inte lyckades ta hand om dessa och sen emigrerade massor och så tog vinlusen död på massor av vinfält.

Av de ursprungliga ca 5000 hektaren vin på 1800 talet återstod 600 hektar på 1970 talet.

År 1988 mötte han en av de nya pionjärerna i Priorat Rene Barbier som startat upp det idag kult berömda Clos Mogador. De blev vänner för livet.

Pionjärerna gav det slumrande Priorat liv och personlighetet som Rene Barbier, Alvaro Palacios och Charles Pastrana på Clos d´Obac lyckades skak liv i detta ohyggligt branat och karga distrikt och började göra världsklassviner här.

Idag är Christopher tillsammans med Rene Barbier är delägare i en egendom Espectacle i granndistriktet Monsant där han gör vin på 100% Grenache från 120 år gamla vinstockar och det vinet producerades första gången år 2004 och då gav Parker det otroliga 99 poäng

Idag är den mycket berömde Rhône producenten Alain Graillot konsulterande oenolog åt Christopher. Inte illa alls.

Clos Figueras görs på 70% Grenache och Carignan och 20% Syrah och 10% Mourvedre och Cabernet Sauvignon
Serras de Priorat av 60% Grenache , 20% Carignan och 20% Cabernet Sauvignon och Syrah och här köper man även in druvor.
Den vita Font de la Figueiras Blanco görs av 85% Viognier och resten Grenache Blanc och Chenin Blanc

Slutligen ingick 135 mycket gamla olivträd som är över 300 år gamla av den berömda sorten Arbequina och av dem gör Christopher en fenomenal olivolja som vi säljer Clos Figueras Extra Verge. Tillsammans ger dessa träd 600 liter extremt fin olivolja.

Varför arbetar vi med denna producent?: Christopher Cannan är den jag känt längst i vinvärlden som är i livet och den största av gentlemän. Att han idag även gör viner i Priorat av yppersta världsklass gör vårt beslut absolut självklart.

Grundat: 1971

Distrikt: Priorat och Monsant

Vingårdsareal: 18 hektar

Egen produktion: 100%

Vinmärke: Christopher Cannan och Anne Josephine Cannan

Hemsida: www.closfigueras.com

Se våra viner från Clos Figueras

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker. Du skall därför vara minst 25 år för att besöka den.

Jag är under 25 år